Zambak yetiştiriciliği
Birçeneklilerin Zambakgiller ailesindendir.Zambağın büyük olan ve olgunlaştığında altın sarısı çiçek tozlarını yayan erkek organları çiçeği daha da gösterişli kılar.Zambak’ların güzel görünümlerini bu son derece renkli olan çiçek bölümleri sağlar. Buna karşılık yumurtalığın yerleşimi, çiçeğin geri kalan bölümünü biraz değiştirir.
BAKIMI VE SULANMASI
- Zambak soğanların sık dikiminden kaçınılmalı ve hava almasına özen gösterilmelidir.
- Soğanları dikerken yaralamamaya çok dikkat edilmelidir.
- Uzun süreli soğanı ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalıdır.
- İri ve sağlam soğanlar tercih edilmelidir.
- Zambak soğanını bahçeye dikilmeden önce toprak iyice işlenmelidir.
- Zambak yetiştiriciliğinde toprak yapıs çok önemlidir.
- Köklerin derinlere doğru gelişmesi ve bol saçak yapması toprak tipi ve toprağın havalanma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Ayrıca zambaklarda soğanın sökülüp dikilme işleminin kök sisteminin gelişmesi üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmektedir.
- Dikimler Ağustos sonu ya da Eylül başında yapılırsa soğanın kök ve yaprak gelişmesi iyi olacağından, ilk bahar sonunda erken çiçeklenme sağlanmış olur.
- Üzerleri mümkün olduğunca hafif toprak ile örtülür.
- Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz.
- Buna karşı hızlı gelişme dönemlerinde ve fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir.
- Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden veya gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için çiçeklenme sonunda sulama yapılmalıdır.
- Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişmeden alı koymakta, hatta çürütmektedir.
- Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır.
- Salma sulama toprağı aşındırdığından dolayı kökler ve soğan dışarıda kalmaktadır. Buda soğanın yanmasına sebep verir.