METE TUNÇ

Üyelik Girişi
Kategoriler
Site Haritası
sinav

Trabzon Hurması

         

Cennet meyvesi", "Japon elması" olarak da bilinen Trabzon hurmasının Türkiye'ye İpek Yolu'yla geldiği düşünülüyor.
İpek Yolu'nun son liman kentlerinden olan Trabzon'a getirilen fidanlar burada yetiştirilip çoğaltılmış, Anadolu'ya şehrimizden yayılmıştır. 'Trabzon hurması" diye adlandırılması bundandır. (Günümüzde komşu illerde, Orta Karadeniz'de ve Hatay yöresinde de yetiştirilmektedir.)
Yöremizin en ünlü meyvesi olmasına rağmen; bu, elma büyüklüğünde, yeşilimsi sarı, turuncu-sarı, turuncu-kırmızı meyveyi çoğu kişi bilmez, bilse de alıp yemez.
İçerdiği "tanen" maddesinden dolayı yiyenin ağzını kamaştırması ve kekremsi bir tadı olması nedeniyle yöremizde tüketimi pek yaygın değildir. İyice olgunlaşıp yumuşadığı zaman tatlanıp lezzetlenen meyvemiz, bu kez de çok yumuşayıp pelteleştiği için beğenilmiyor.
Trabzon hurması, içerdiği kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller yanında, özellikle A ve C vitamini de bulundurur.
Bilim adamlarının çalışmaları sonucu, bu hurmanın ağzı kamaştırmayan, uzun süre dayanıklı, elma gibi yenebilecek bir çeşidi üretilmiştir. Avrupa marketlerinde tane ile satılan ve kilosu 1.5 - 2 Euro olan bu tür hurmanın yöremizde çoğaltılması önemli bir ekonomik değer yaratacaktır.
Uzmanlara göre 1 dönüm araziden elde edilecek gelir hesaplanırsa, fındıktan, çaydan ve tütünden daha kazançlı bir tablo ortaya çıkacaktır.
Bu durum, belki de Trabzon hurmasının dış satımını sağlayacak,ünlü hurmamıza yurt dışında da ün kazandıracaktır.

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.556635.6991
Euro37.084937.2335
Hava Durumu
Saat