Geranium ibericum CAV. subsp. jubatum (HAND.-MAZZ.) DAVIS
Turna Gagası
Geraniaceae familyasından, 15-40 cm boylanabilen, uzun ve yumuşak tüylü gövdeye sahip çok yıllık otsu bir bitkidir. Rizomları yataydır. Alt yaprakları elsi, 4-9 cm, lobları köşeli baklava dilimi şeklinde olup, derin ve üç parçalıdır. Çiçek sapı belirgin ve glandli tüylü, çanak yapraklar 9-11 mm olup, 2-3 mm uzunluğunda tüylerle örtülüdür. Taç yapraklar 16-24 mm boyutunda, yürek şeklinde ve menekşe rengindedir. Gösterişli bir çiçeğe sahiptir. En uzun brahteler 3-5 mm boyundadır.
Temmuz- Ağustos aylarında çiçeklenen bitki, 1900-3000 m yükseltiler arasındaki kayalık ve volkanik yamaçlar ile çayırlık ve çalılıklarda bulunur.
Endemik bir türdür ve Euxine kökenlidir.
Bulunduğu İller: Trabzon, Artvin, Bolu, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize
Çaykara- Demirkapı Geçidi kuzey yamaçlarında, Demirkapı-Multat Yaylası yolu kenarlarında ve Maçka- Kiraz Yaylası sırtlarında görülebilir.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tehlike kategorisinde Düşük Risk (Lower Risk – LR) sınıfında bulunmaktadır.
Yaşam alanlarındaki toprağın erozyonla taşınması, yol ve benzeri yapılarla habitatının bozulması ve parçalanması, çeşitli nedenlerle alpin çayırlıklardaki bitki kompozisyonlarının değişmesi, rekreasyonel amaçlı aşırı ziyaretçi baskısı, türe zarar verebilecek tehditlerdir.