Primula longipes BOISS.
Primulaceae familyasından, 60 cm kadar boylanabilen, genellikle dik duran, iki yıllık otsu bir bitkidir.
Gövde basık tüylü, çiçek sapı uzun ve tüylüdür. Alt yapraklar ince ve mızrak gibi, gövde yaprakları ise daha dar ve incedir. Çanak yaprak 4-5,3 mm, taç yapraklar ise koyu menekşe renginde 6-7, bazen 8 mm dir. Lobları yarıya dek bölünmüş, geniş yumurta biçiminde ve uçları belirgin olarak küt bir şekilde sonuçlanır. Anter 1,2-2 mm, stilus ise 6-8 mm, tüp içinde ya da hafifçe taç yaprakları aşmıştır. Fındıksı meyvesi küremsi ve 7,5-9 mm çapındadır.
Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenen bitki, 1625-3400 m yükseltiler arasında, yaş çimenlik yamaçlar veya sekiler, nemli yarıklar, akarsu içleri ve kenarlarında bulunmaktadır.
Endemik bir türdür ve Irano- Turanian kökenlidir.
Bulunduğu İller: Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize
Çaykara- Demirkapı Geçidi kuzey yamaçlarında, Büyükyayla üzerindeki buzul göllerinin etrafında ve onları besleyen küçük ırmakların kenarlarında görülebilir.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tehlike kategorisinde Düşük Risk (Lower Risk – LR) sınıfında bulunmaktadır.
Su rejiminde doğal ya da insan etkisi sonucu meydana gelebilecek bozulmalar, yol ve benzeri yapılarla habitatının bozulması ve parçalanması, çeşitli nedenlerle alpin çayırlıklardaki bitki kompozisyonlarının değişmesi, rekreasyonel amaçlı aşırı ziyaretçi baskısı, türe zarar verebilecek tehditlerdir.