METE TUNÇ

Üyelik Girişi
Kategoriler
Site Haritası
sinav

Tüylü zambak

 

 

Lilium ciliatum P. H. DAVIS
Tüylü (Kirpikli) Zambak

Liliaceae familyasından, 60-150 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçek sayıları 2-10 arasında olup, bazen de 15’e kadar çıkabilmektedir. Soğanları geniş, basık ve 5-10 cm’dir. Yapraklar gövdeye sarmal dizilmiş, mızrak şeklinde, 70-130x13-21 mm boyutundadır. İki yüzü de tüysüz olan yaprakların kenarlarında uzun kılsı tüyler bulunur. Bitki adını bu özelliğinden almaktadır.

Çiçekler basık küre şeklinde, fildişi, krem ya da soluk kükürt renginde olup ortaları morumsu kahverengi noktacıklarla kaplıdır. Çiçek örtüsü parçaları dar eliptik,  boyları enlerinden fazla (42-55x8-12 mm) ve uçtan geriye doğru incelerek kıvrım yaparlar. Erkek organlar serbest, 20-28 mm, başçık 6-8 mm, polenler ise sarı renktedir. Dişi organ 15-20 mm’dir.

Haziran-Temmuz aylarında çiçeklenen bitki, 1500-2400 m yükseltiler arasında, Ladin, Göknar ve Kayın ormanları kenarları ve açıklıklarında, ayrıca Kayın-Fındık çalılıkları altında, ağaç sınırı üzerindeki çayırlıklarda yayılmaktadır.

Endemik bir türdür ve Euxine kökenlidir.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tehlike kategorisinde Zarar Görebilir (Vulnerable- VU) sınıfında bulunmaktadır.
Bulunduğu İller: Trabzon, Giresun


Çaykara Multat Yaylası yolu kenarlarında ve Maçka Hamsiköy Yaylası’nda görülebilir. 

Ağaçlandırma çalışmalarında türün habitat özelliklerinin göz önünde bulundurulmaması, orman kenarlarının yapısının bozulması, çeşitli nedenlerle alpin çayırlıklardaki bitki kompozisyonlarının değişimi, rekreasyonel amaçlı aşırı ziyaretçi baskısı ve soğanlarının toplanması, türe zarar verebilecek tehditlerdir

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.556635.6991
Euro37.084937.2335
Hava Durumu
Saat