Papaver lateritium KOCH
Turuncu Gelincik
Papaveraceae familyasından, 45-60 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdenin alt kısımları tüylüdür. Mızrak şeklinde, kenarları düzensiz dişli ya da parçalı olan yapraklar sadece gövdenin alt kısımlarında bulunur. Çiçekler tek, bazen üç taneye kadar grup halinde olabilir. Taç yapraklar portakal sarısı ya da turuncu renktedir. Kapsül tüysüz, yumurta şeklinde, üzeri mavimsi siyah oluk şeklinde çizgilidir. 5-6 adet stigma bulunur.
Temmuz- Ağustos aylarında çiçeklenen bitki, 1200-3000 m yükseltilerde, su kenarları, çayırlıklar, taşlık, kayalık ve çakıllı alanlarda bulunur.
Endemik bir türdür ve Euxine kökenlidir.
Bulunduğu iller: Trabzon, Artvin, Rize
Çaykara Demirkapı Geçidi kuzey yamaçlarında, Multat Yaylası sırtlarında ve Maçka-Meryemana- Çevlik Yaylası sırtlarında görülebilir.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tehlike kategorisinde Zarar Görebilir (Vulnerable- VU) sınıfında bulunmaktadır.
Yaşam alanlarındaki toprağın erozyonla taşınması, yol ve benzeri yapılarla habitatının bozulması ve parçalanması, çeşitli nedenlerle alpin çayırlıklardaki bitki kompozisyonlarının değişimi, rekreasyonel amaçlı aşırı ziyaretçi baskısı, türe zarar verebilecek tehditlerdir